هر کسب و کار آنلاینی که وجود دارد، به دنبال هدفی است! در واقع کسب و کارها می خواهند به اهداف خود دست پیدا کنند. فرقی هم ندارد که هدف آن کسب و کار چیست، در هر صورت باید با برنامه ریزی مارکتینگ به آن هدف دست پیدا کند. به عنوان مثال ممکن است هدف یک کسب و کار رسیدن به درآمد میلیاردی باشد و هدف کسب و کار دیگر، رسیدن به تعداد یک میلیون کاربر عضو. برای رسیدن به اهداف خود در کسب و کار آنلاین، شما نیاز به استراتژی دیجیتال مارکتینگ دارید. در واقع بدون داشتن استراتژی دیجیتال مارکتینگ هر لحظه امکان شکست کسب و کارتان وجود دارد. در این مقاله می خواهیم به بررسی این موضوع بپردازیم که استراتژی دیجیتال مارکتینگ چیست و چگونه باید آن را تدوین کنیم.
سر فصل ها
استراتژی دیجیتال مارکتینگ چیست؟
اگر کسب و کار آنلاین دارید و بخش قبلی را خوانده باشید، حتماً می دانید برای آن که کسب و کارتان به هدف خود برسد باید استراتژی مارکتینگ داشته باشید. اما استراتژی مارکتینگ چیست و چگونه باید از آن استفاده کنید؟ استراتژی دیجیتال مارکیتنگ در واقع طرحی است که برای تحقق اهداف کسب و کار از طریق بازاریابی آنلاین طراحی می شود. این طرح به شما کمک می کند تا از طریق کانال های مختلف بتوانید عملکرد بازاریابی خود را بهینه سازی کنید. البته در استراتژی دیجیتال مارکتینگ باید مشخص شود که کدام کانال های بازاریابی برای شما مناسب است تا بتوانید از آن استفاده کنید.
به عنوان مثال اگر شما تولیدکننده ویدئوهای آموزشی هستید و هر از گاهی ویدئوهای آموزشی به صورت رایگان منتشر می کنید، یوتیوب و آپارات گزینه مناسبی برای شما هستند. ممکن است اینستاگرام هم برای شما مناسب باشد اما پلتفرمی نظیر پینترست به درد شما نخواهد خورد. بنابراین بسیار مهم است از کدام کانال های بازاریابی استفاده می کنید تا بتوانید بهترین نتایج را بگیرید. اگر قصد فعالیت در شبکه های اجتماعی برای بازاریابی را دارید، در ایران اینستاگرام بهترین گزینه است و می توانید برای هر کسب و کاری که دارید، در اینستاگرام به بازاریابی بپردازید. بنابراین برنامه ریزی مارکتینگ بسیار مهم است و باید حتماً به فکر ایجاد آن باشید.
چرا استراتژی دیجیتال مارکتینگ مهم است؟
اگر کسب و کاری دارید و تا کنون از استراتژی مارکتینگ استفاده نکرده اید، شاید اکنون این سوال برایتان پیش بیاید که واقعاً چرا به چنین چیزی نیاز داریم. حتی ممکن است کسب و کار شما در حال سودآوری باشد اما با توجه به این که استراتژی دیجیتال مارکتینگ ندارید، بخش زیادی از سرمایه های خود را هدر می دهید. بنابراین استفاده از برنامه ریزی مارکتینگ کمک زیادی به شما می کند تا بتوانید بهترین نتایج را بگیرید و کسب و کارتان را رونق ببخشید. در این بخش از مقاله می خواهیم به بررسی 3 دلیل مهم را بررسی کنیم تا متوجه شوید که چرا باید از استراتژی مارکتینگ استفاده کنید:
· بدون استراتژی دیجیتال مارکتینگ نمی توانید ارزشی به کاربر ارائه کنید!
هر کسب و کاری برای آن که بتواند مخاطبان هدف خود را جذب کند، باید ارزشی ارائه کند. در حال حاضر برای هر کسب و کاری هزاران رقیب وجود دارد و چه دلیلی وجود دارد که بدون ارائه ارزش خاص بتوانید نظر کاربران را جلب کنید؟ قطعاً بدون ارائه ارزش نمی توانید کسب و کار موفقی داشته باشید. همیشه سعی کنید رقیبان خود را زیر نظر داشته باشید و ببینید که چه ارزش هایی ارائه می کنند. سپس ارزش هایی بالاتر از ارزش هایی که رقیب شما ارائه می دهد، ارائه کنید. این مسائل ساده به راحتی می توانند به رشد کسب و کار و افزایش مشتریان شما کمک کنند.
· کسب و کارتان یک پارچه نیست!
در کسب و کار شما یک تیم بازاریابی وجود دارد و اگر نتوانید استراتژی مارکتینگ خوبی داشته باشید، هر کدام از اعضای تیم بدون هماهنگی با بقیه کار خودشان را می کند. این مسئله باعث می شود تا کسب و کار شما به زودی از هم فرو بپاشد که دلیل آن، یک پارچه نبودن تیم شما است. بنابراین ضروری است که شما یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ و هدف واحد داشته باشید تا تمام اعضای تیم شما برای تحقق آن هدف فعالیت کنند. با یک پارچه کردن استراتژی مارکتینگ تیم خود به راحتی می توانید به اهداف خود برسید و جلوی هدر رفتن زمان و بودجه خود را بگیرید.
· پول و زمان شما هدر می رود!
اگر اعضای تیم بازاریابی شما یک استراتژی مارکتینگ مشخص نداشته باشند، هر کدام از آن ها برای کار خود زمان و هزینه خرج می کنند. حتی اگر منابع کافی هم داشته باشید، باز هم بخش زیادی از آن هدر می رود. این در حالی است که مدیریت بودجه بخش مهمی از کسب و کارها محسوب می شود و باید حتماً آن را رعایت کنید. هر چقدر هم سازمان یا کسب و کارتان بزرگ تر باشد، میزان هدر رفتن پول و زمان بیشتر است. پس سعی کنید یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ داشته باشید تا هر یک از اعضای تیم بر اساس آن زمان و بودجه خود را صرف کنند. در حال حاضر پلتفرم های دیجیتال زیادی وجود دارند که در مورد مدیریت استراتژی مارکتینگ، بودجه و زمان به شما کمک می کنند.
چگونه استراتژی دیجیتال مارکتینگ را ایجاد کنیم؟
اکنون که با استراتژی دیجیتال مارکتینگ و اهمیت آن آشنا شدید، زمان آن رسیده است که ببینیم چطور می توان یک استراتژی مارکتینگ ایجاد کرد. تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ در 5 مرحله انجام می شود که عبارتند از:
1. برنامه ریزی مارکتینگ
اولین قدم برای تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ، برنامه ریزی است! در واقع هر استراتژی دیجیتال مارکتینگ با برنامه ریزی شروع می شود. برنامه ریزی شما باید داده محور باشد تا از نتیجه آن مطمئن باشید. شما باید داده هایی که در دسترس دارید را تحلیل کنید و از آن برای رسیدن به اهداف خود استفاده کنید. اولویت شما باید بهبود عملکرد بازاریابی باشد. در واقع اگر بخشی از بازاریابی شما مشکل دارد، باید آن را بهبود ببخشید و سپس به سراغ استراتژی جدید باشید. یکی از اهداف مهم شما که بر روی برنامه ریزی تاثیرگذار است، افزایش سرنخ و فروش است!
برنامه ریزی مارکتینگ یکی از مسائلی است که به شما کمک می کند تا بتوانید به اهداف خود دست پیدا کنید! بنابراین پیش از آن که هر کار دیگری کنید، باید ابتدا ببینید که هدف شما از دیجیتال مارکتینگ چیست. اگر بتوانید هدف خود را خیلی شفاف بیان کنید، به راحتی می توانید برای بازاریابی خود برنامه ریزی کنید. ممکن است چندین هدف داشته باشید که ایرادی ندارد! فقط باید اهدافتان مشخص باشد تا برای رسیدن به آن برنامه ریزی کنید. در واقع بازاریابی راهی برای رسیدن به اهداف است و برنامه ریزی مارکتینگ می تواند شما را چند قدم به هدفتان نزدیک تر کند.
2. جذب کاربران
اگر بازاریابی خود را زیر نظر داشته باشید، راحت تر می توانید مسیر را طی کنید! در مسیر بازاریابی شما قیف بازاریابی دارید که با تحلیل آن خیلی راحت تر می توانید بازاریابی خود را بهبود ببخشید. در استراتژی دیجیتال مارکتینگ باید سعی کنید جدیدترین تکنیک های بازاریابی آنلاین را به کار ببرید تا نتایج خوبی از آن بگیرید. مثلاً اگر هدف شما از بازاریابی افزایش بازدید سایت است، باید روش های جدیدی را استفاده کنید تا بتوانید ترافیک سایت خود را تا حد قابل قبولی افزایش دهید. در این مرحله هم باید اهداف خود را در نظر بگیرید تا بتوانید با کمک تکنیک های جدید کاربران را جذب کنید.
برای درک بهتر این موضوع، سئو را در نظر بگیرید! سئو یکی از بهترین راه های افزایش ترافیک سایت است که هر بسیاری از حوزه ها می توانید از آن استفاده کنید. برای آن که بتوانید از سئو برای افزایش ترافیک سایت خود استفاده کنید، باید داده های خود را آنالیز کنید. بررسی داده های در دسترس به شما کمک می کند تا ببینید چه بخش هایی را اشتباه انجام داده اید و آن را بهبود ببخشید. به عنوان مثال یکی از تکنیک هایی که می تواند به افزایش ترافیک سایت شما کمک کند، تغییر عنوان ها است. می توانید با یک عنوان جذاب، نرخ کلیک را تا حد زیادی افزایش دهید.
3. اقدام به عمل کاربران
یکی دیگر از مسائلی که در استراتژی مارکتینگ اهمیت بسیار زیادی دارد، تعامل با کاربران است. در واقع شما باید تعامل با کاربران را در راس اهداف خود قرار دهید تا بتوانید بهترین نتیجه را بگیرید. به عنوان مثال در شبکه های اجتماعی باید کاربران را به تعامل تشویق کنید تا بتوانید سرنخی برای آینده ایجاد کنید. پس از آن که مخاطبان هدف خود را پیدا کردید، قدم بعدی این است که روی آن ها تاثیر مثبت بگذارید. مثلاً در حوزه کاری خود مهارتی به آن ها یاد بدهید تا بعداً بتوانید آن ها را ترغیب به خرید کنید. اقدام به عمل کاربران روی درآمد شما تاثیر بسیار زیادی خواهد داشت. دو نمونه از مواردی که می تواند باعث اقدام به عمل کاربران شود عبارت است از:
· بازاریابی محتوا
بازاریابی محتوا یکی از روش های دیجیتال مارکتینگ است که باید جایگاه ویژه ای در استراتژی دیجیتال مارکتینگ شما داشته باشد! با کمک بازاریابی محتوا می توانید کاربران را سرگرم کنید، برای آن ها متخصص شناخته شوید، به آن ها آموزش دهید و در نهایت، آن ها را متقاعد کنید که از محصولات و خدمات شما استفاده کنند. بازاریابی محتوا نه تنها به صورت مستقیم تاثیر دارد، بلکه به صورت غیر مستقیم در سایر روش های بازاریابی دیجیتال هم تاثیرگذار است. در واقع بخش مهمی از روش های مختلف دیجیتال مارکتینگ محتوا است که باید به خوبی استفاده شود.
· تجربه کاربری
یکی دیگر از مسائلی که روی اقدام به عمل کاربران تاثیر بسیار زیادی دارد، تجربه کاربری است. هنگامی که کاربر وارد یک پلتفرم می شود، سعی می کند به بخش های مختلف آن دسترسی داشته باشد. حال اگر تجربه کاربری مناسب باشد، کاربر به راحتی می تواند به بخش دلخواه خود دسترسی پیدا کند. از طرف دیگر، اگر تجربه کاربری مناسبی نداشته باشید، کاربر از پلتفرم شما استفاده نمی کند و این مسئله روی اقدام به عمل تاثیر منفی زیادی دارد. پس سعی کنید در پلتفرم خود حتماً تجربه کاربری را مدنظر داشته باشید تا تعامل کاربران با شما به بهترین شکل ممکن باشد.
4. تبدیل کردن
مراحل قبلی برای این است که شما به این مرحله برسید؛ تبدیل بیشتر مشتریان! در واقع هر کسب و کاری به دنبال این است که مشتریان بیشتری داشته باشید و برای آن که بتواند مشتریان بیشتری داشته باشد باید بتواند کاربران خود را به مشتری تبدیل کند. در واقع شما باید سعی کنید مشتریان خود را متقاعد کنید که از شما خرید کنند. این مسئله در کسب و کارهای آنلاین و آفلاین وجود دارد! در کسب و کارهای سنتی هم شما باید با کمک تلفن و کانال های دیگر بازاریابی حضوری مشتریان را متقاعد کنید که از شما خرید کنند. هدف گذاری مجدد و بهینه سازی نرخ تبدیل کمک زیادی به شما می کنند.
برای کسب و کارهای آنلاین گزارش های زیر در مورد تاثیر شبکه های اجتماعی وجود دارد:
· 87 درصد کاربران معتقدند که شبکه های اجتماعی آن ها را در تصمیم گیری برای خرید کمک می کنند.
· از هر 4 کسب و کار، یک کسب و کار از طریق فیسبوک به فروش می پردازد.
· 40 درصد از کسب و کارها از طریق شبکه های اجتماعی سرنخ فروش ایجاد می کنند.
· 30 درصد از کاربران به صورت مستقیم از صفحه کسب و کارها در شبکه های اجتماعی خرید می کنند.
بنابراین اگر کسب و کار آنلاینی دارید، حتماً از شبکه های اجتماعی در استراتژی دیجیتال مارکتینگ خود استفاده کنید.
5. برقراری تعامل
آخرین مرحله از استراتژی دیجیتال مارکتینگ درگیر کردن کاربران و برقراری تعامل است. پس از آن که مشتری از شما برای بار اول خرید کرد، باید به کمک برقراری تعامل بتوانید آن ها را متقاعد کنید که باز هم از شما خرید کنند. راه های مختلفی برای این کار وجود دارد که از مهم ترین آن ها می توان به سایت، ایمیل و شبکه های اجتماعی اشاره کرد. سعی کنید همیشه داده های مربوط به این روش های بازاریابی را تحلیل کنید تا روز به روز آن را بهبود ببخشید. با در اختیار داشتن داده ها همیشه کمپین های شما بهبود پیدا می کنند و در نهایت می توانید فروش خود را افزایش دهید.
راه های تحلیل تعامل با مشتری که بازاریابان دیجیتال از آن استفاده می کنند، عبارتند از:
· تست A/B
· شخصیت های مشتری
· سفر مشتری و نقشه محتوا
· نظرسنجی از مشتریان
· تحلیل مسیر و رفتار کاربران
· نظرسنجی در مورد هدف مشتری وب سایت
· آزمایش کاربردپذیری
علاوه بر موارد بالا، نکاتی هم وجود دارند که در این زمینه به شما کمک می کنند:
· پیدا کردن بهترین زمان تعامل با کاربران
· پیدا کردن بهترین زمان برای ارسال پیشنهاد به کاربران
· پیدا کردن بهترین ترکیب محصول یا خدمات برای ارائه به کاربران
با رعایت این موارد می توانید بهترین نتیجه را بگیرید و فروش خود را افزایش دهید.
چقدر بودجه برای دیجیتال مارکتینگ کنار بگذاریم؟
از مهم ترین بخش هایی که در استراتژی دیجیتال مارکتینگ وجود دارد، بخش بودجه است! در واقع شما باید بدانید در هر بخش از دیجیتال مارکتینگ خود چقدر بودجه باید صرف کند. تا زمانی که ندانید چقدر بودجه برای هر بخش نیاز است، ممکن است بیشتر از حد نیاز خرج کنید و این مسئله می تواند تاثیر منفی روی بخش های دیگر کسب و کارتان داشته باشد. به همین دلیل، یکی از دغدغه های بسیار مهم کسب و کارها این است که چقدر بودجه برای دیجیتال مارکتینگ کنار بگذاریم؟ برای پاسخ به این سوال باید مسائل مختلفی را در نظر بگیرید.
اگر یک کسب و کار نوپا هستید، ممکن است به اندازه کافی بودجه نداشته باشید و در چنین شرایطی، لازم است تا بخش های ضروری را مشخص کنید. برخی از تکنیک های دیجیتال مارکتینگ به کسب و کارتان کمک می کند اما ضروری نیست. شما باید این موارد را به خوبی بشناسید! همچنین باید ببینید که چقدر از بودجه خود را قرار است به دیجیتال مارکتینگ اختصاص دهد؛ برخی کسب و کارها علاوه بر بازاریابی دیجیتال از بازاریابی محیطی هم استفاده می کنند. تمام این سوالات باید پاسخ داده شود تا بتوانید بهترین نتیجه را بگیرید.
اگر نمی دانید که چقدر از فروش را باید به بازاریابی دیجیتال اختصاص دهید، بهتر است به سراغ تجربه شرکت ها بروید! بسیاری از شرکت ها درصد از فروش خود را به مسائل استراتژی مارکتینگ اختصاص می دهند. حال اگر شرکت شما بزرگ است، ممکن است بخواهید درصد کمتر یا بیشتری را اختصاص دهید که این مورد دست خودتان است اما باید حتماً با مشورت افراد متخصص یا تیم بازاریابی شما باشد.
نتیجه گیری
اگر یک کسب و کار آنلاین داشته باشید، قطعاً برای رسیدن به هدف مشخصی تلاش می کنید! یکی از مسائلی که به شما در رسیدن به اهداف و جلوگیری از شکست کسب و کار کمک می کند، استراتژی دیجیتال مارکتینگ است. در واقع با کمک استراتژی دیجیتال مارکتینگ می دانید که در هر زمان باید چه کاری انجام دهید. بدون آن احتمالا موفقیت شما کمتر خواهد بود و در صورت موفق شدن، زمان و بودجه زیادی هدر می رود. در این مقاله به بررسی کامل استراتژی دیجیتال مارکتینگ پرداختیم تا اگر کسب و کاری دارید، با کمک استراتژی مارکتینگ به موفقیت برسید. اگر سوالی در مورد آن دارید، می توانید از طریق بخش نظرات مطرح کنید تا شما را راهنمایی کنیم. |