اگر از دیجیتال مارکتینگ برای رشد کسب و کارتان استفاده می کنید، باید یک پلن داشته باشید! در واقع بدون داشتن استراتژی دیجیتال مارکتینگ نمی توانید استراتژی قوی برای بازاریابی خود داشته باشید. شما باید یک برنامه بازاریابی داشته باشید تا بتوانید مسیر درستی را طی کنید و به اهداف خود برسید. کسب و کارهای زیادی وجود دارند که با داشتن یک استراتژی و پلن دیجیتال مارکتینگ توانسته اند در مدت زمان کوتاهی بهترین نتایج را بگیرند. در این مقاله می خواهیم به بررسی پلن دیجیتال مارکتینگ و هر چیزی که لازم است در مورد آن بدانید، بپردازیم.

 

پلن دیجیتال مارکتینگ چیست؟

 

پلن دیجیتال مارکتینگ یک نقشه راه ضروری است برای کسب و کارهایی که می خواهند به هدفی برسند! هیچ کسب و کاری وجود ندارد که هدفی نداشته باشد اما همه آن ها به هدف خود دست پیدا نمی کنند. دلیل آن هم این است که بسیاری از آن ها پلنی ندارند که ببینند در زمان مناسب باید چه کاری انجام دهند. حتی تیم های بازاریابی بزرگی وجود داشته اند که از پلن دیجیتال مارکتینگ استفاده نکرده اند و پس از مدتی، شکست خورده است.

 

پلن دیجیتال مارکتینگ

 

نداشتن پلن دیجیتال مارکتینگ به معنای هدر رفتن زمان و بودجه است! به همین دلیل است که با داشتن پلن دیجیتال مارکتینگ شما به راحتی می توانید تمام اطلاعات ضروری را در اختیار داشته باشید. در پلن دیجیتال مارکتینگ هر چیزی که به آن نیاز دارید، قرار گرفته است! مثلاً هدف شما مشخص شده است و همچنین این مسئله که از چه راهی می توانید به هدف خود دست پیدا کنید هم در آن قرار گرفته است. منابع، نیروی انسانی، ارتباط ها و. همگی در آن قرار دارند.

 

طرح کلی برنامه بازاریابی از چه بخش هایی تشکیل شده است؟

 

پیش از آن که بخواهیم به بررسی نوشتن پلن دیجیتال مارکتینگ بپردازیم، ابتدا بهتر است ببینیم که پلن دیجیتال مارکتینگ از چه بخش هایی تشکیل شده است! طرح های بازاریابی باید کاملاً دقیق باشند تا منجر به رشد کسب و کارتان شوند. همین مسئله باعث می شود تا بخش های مهمی در پلن دیجیتال مارکتینگ قرار بگیرد تا بتواند موفقیت بازاریابی دیجیتال شما را تضمین کند. در هر برنامه بازاریابی موارد زیر وجود دارند:

 

برنامه بازاریابی

 

1. خلاصه کسب و کار

 

اولین بخشی که در هر پلن دیجیتال مارکتینگ وجود دارد، خلاصه کسب و کار است! در واقع در ابتدای هر پلن دیجیتال مارکتینگ اطلاعاتی در مورد کسب و کار آورده و سپس در مورد نقشه راه صحبت شده است. در این بخش شما هر چیزی که فکر می کنید به درد تیم بازاریابی و افرادی که از پلن دیجیتال مارکتینگ استفاده می کنند می خورد، باید آورده شود. ساده ترین مواردی که می توانید در این بخش بیاورید، نام شرکت، توضیحات در مورد محصول یا خدمات ارائه شده، محل استقرار شرکت، بیان کردن ماموریت کسب و کار و هر اطلاعات مفید دیگری است.

 

2. اهداف تجاری

 

یکی دیگر از بخش های بسیار مهمی که در پلن دیجیتال مارکتینگ وجود دارد، اهداف تجاری است. در واقع در این بخش شما باید اهداف تجاری خود را بنویسید و با کمک آن، ببینید که قرار است به چه دستاوردی برسید. با کمک پلن دیجیتال مارکتینگ می توانید هر چیزی که قرار است به آن دست پیدا کنید را ببینید. البته اهداف شما باید کاملاً منطقی و قدم به قدم باشند! قرار نیست یک کسب و کار نوپا در کمتر از چند ماه سهم بزرگی از بازار را به خود اختصاص دهد. همچنین اهدافی که می نویسید، باید کاملاً قابل اندازه گیری باشند تا بتوانید در مراحل بعد آن را آنالیز کنید.

 

3. تحلیل مشتریان

 

در این بخش از پلن دیجیتال مارکتینگ باید در مورد بازار هدف تحقیق کنید. در واقع شما باید تحقیقات بازار را به صورت کامل انجام دهید تا اطلاعات خوبی در مورد کاربران و مشتریان خود پیدا کنید. این مورد به شما کمک می کند تا بتوانید شخصیت خریدار خود را به خوبی توصیف کنید و محصول خود را به خوبی بفروشید. شخصیتی از مشتری ایده آل تعریف کنید که شامل اطلاعات زیر است:

 

· سن

 

· محل

 

· عنوان

 

· اهداف

 

· چالش های شخصی

 

· دردها

 

· ایجاد رویدادها

 

این اطلاعات کمک زیادی به فروش محصول و خدمات کسب و کارتان می کند و باید در مورد آن تحقیق کنید.

 

4. تحلیل رقیبان

 

هنگامی که شخصیت خریدار را مورد بررسی قرار دادید، زمان آن می رسد که راه کارهایی در اختیار او قرار دهید. یکی از بخش های پلن دیجیتال مارکتینگ این است که رقیبان خود را مورد بررسی قرار دهید. با تحلیل رقیبان خود می توانید نقاط ضعف و قوت آن ها را پیدا کنید و بر اساس آن، استراتژی خود را قوی تر بچینید. از مهم ترین مواردی که می توان در مورد رقیبان تحلیل کرد، موارد زیر هستند:

 

· موقعیت در بازار

 

· سهم بازار

 

· پیشنهادات ویژه

 

· قیمت گذاری

 

با در نظر گرفتن این موارد به راحتی می توانید رقیبان خود را تحلیل کنید و پلن دیجیتال مارکتینگ خود را قوی تر بچینید.

 

5. آنالیز SWOT

 

یکی از مسائل بسیار مهمی که برای تدوین پلن دیجیتال مارکتینگ باید در نظر بگیرید، مسئله SWOT است. این مسئله از بخش های زیر تشکیل شده است:

 

· نقاط قوت

 

· نقاط ضعف

 

· فرصت ها

 

· تهدیدهای کسب و کار

 

هنگامی که شما اطلاعات بسیار خوب و جامعی در مورد آن داشته باشید، شانس شما برای گرفتن بازار بهتر است. چرا؟ زیرا شما همه چیز را در مورد خودتان می دانید و اگر تحقیقات بازار را هم به خوبی انجام داده باشید، به راحتی می توانید پلن دیجیتال مارکتینگ خوبی برای خود ایجاد کنید.

 

6. استراتژی بازار

 

یکی دیگر از بخش های پلن دیجیتال مارکتینگ، بخشی برای توصیف نحوه عملکرد شما در بازار است. در واقع شما باید در این بخش ببینید که کسب و کار شما چه چیزهایی را به خریدار ارائه می کند. آیا این موارد را قبلاً رقیبان هم ارائه کرده اند یا نفر اول هستید؟ این مسئله باعث می شود تا استراتژی خوبی برای ورود به بازار داشته باشید. موارد مهمی که در این مورد وجود دارند عبارتند از:

 

· محصول

 

· قیمت

 

· محل

 

· تبلیغات

 

· مردم

 

· روند ارائه

 

· شواهد فیزیکی

 

این 7 مورد به شما کمک می کنند تا بتوانید پلن خوبی ایجاد کنید و بازاریابی موفقی داشته باشید.

 

7. بودجه

 

بودجه بازاریابی یکی دیگر از بخش های پلن دیجیتال مارکتینگ است که باید به آن اهمیت زیادی بدهید. البته بودجه بازاریابی نباید با درآمد شرکت یا اطلاعات مالی دیگر اشتباه گرفته شود. بلکه منظور از بودجه این است ک هچقدر پول برای تیم بازاریابی و مارکتینگ در نظر گرفته اید تا اهداف کسب و کارتان را محقق سازد. این بودجه را می توانید در تیم بازاریابی خود خرج کنید یا این که کارهای بازاریابی خود را برون سپاری کنید. هزینه بازاریابی شامل موارد زیر می شود:

 

· هزینه برون سپاری فعالیت های بازاریابی

 

· هزینه نرم افزارهای بازاریابی

 

· هزینه تبلیغات

 

· و هزینه رویدادهایی که میزبان هستید.

 

این موارد شامل هزینه ها هستند که ممکن است موارد دیگری هم وجود داشته باشند! اگر هزینه های دیگری دارید، آن ها را هم در پنل دیجیتال مارکتینگ خود بیاورید تا همه چیز دقیق باشد.

 

8. کانال های بازاریابی

 

یکی دیگر از بخش های پلن دیجیتال مارکتینگ مربوط به کانال های بازاریابی است! در واقع شما باید کانال هایی که می خواهید از طریق آن محصول یا خدمات خود را تبلیغ کنید را مشخص کنید. مثلاً اگر در شبکه های اجتماعی فعالیت دارید، می توانید بهترین شبکه های اجتماعی را برای فعالیت های بازاریابی خود مشخص کنید. در واقع باید ببینید که قرار است در کدام یک صفحه ایجاد کرده و فعالیت کنید. برخی از کسب و کارها در شبکه های اجتماعی مختلفی فعالیت دارند که در این صورت هر یک از شبکه های اجتماعی را به عنوان یک کانال جداگانه در این بخش قرار می دهند تا استراتژی مناسبی برای آن بچینند.

 

9. پیش بینی های مالی

 

پس از آن که شما بودجه خود را مشخص کردید، آنالیزهای لازم را انجام دادید و سپس کانال های بازاریابی را تعیین کردید، زمان آن می رسد که پیش بینی های مالی را انجام دهید. شما باید پیش بینی کنید که در یک سال چقدر درآمد دارید و در نهایت، چقدر هزینه شرکت یا کسب و کارتان است. البته قرار نیست 100 درصد پیش بینی شما دقیق در بیاید اما باید رقم نزدیکی را با توجه به تحلیل گزارش های مالی سال گذشته داشته باشید تا بهترین نتیجه را بگیرید. فراموش نکنید که پیش بینی مالی نباید دور از تصور باشد و باید متناسب با واقعیت های آن باشد تا نتیجه خوبی بگیرید.

 

چگونه یک پلن دیجیتال مارکتینگ طراحی کنیم؟

 

اکنون که با مهم ترین بخش های پلن دیجیتال مارکتینگ آشنا شدید، زمان آن رسیده است که یک پلن دیجیتال مارکتینگ طراحی کنید. پیش از هر چیزی، لازم است بدانید که پلن دیجیتال مارکتینگ برای هر کسب و کاری که می خواهد در فضای دیجیتال بازاریابی انجام دهد، ضروری است. در صورت نداشتن پلن دیجیتال مارکتینگ تنها بودجه خود را هدر می دهید و این مسئله نه تنها باعث از دست رفتن پول شما می شود، بلکه زمان شما را هم هدر می دهد. طراحی پلن دیجیتال مارکتینگ در 5 قدم قابل انجام است که در این بخش به بررسی کامل آن می پردازیم:

قدم اول) تجزیه و تحلیل موقعیت

 

پیش از آن که بخواهید برنامه بازاریابی خود را شروع کنید، باید ابتدا بینید در چه وضعیتی قرار دارید. باید نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدهای کسب و کارتان را با کمک SWOT شناسایی کنید. این مسئله اولین قدم برای داشتن برنامه بازاریابی است. پس از آن شما باید وضعیت بازار را تجزیه و تحلیل کنید و ببینید که رقیبان شما در چه وضعیتی هستند. به این مسئله فکر کنید که محصول شما چگونه می تواند از محصولات دیگر بهتر باشد و مزیت رقابتی آن چیست؟ پاسخ دادن به این سوالات به شما دید بسیار خوبی نسبت به مسئله بازاریابی دیجیتال می دهد و می توانید بهترین نتایج را بگیرید.

 

قدم دوم) شناخت مخاطبان هدف

 

پس از آن که وضعیت کسب و کار خود و بازار را شناسایی کردید، زمان آن میرسد  که مخاطبان هدف خود را بشناسید. اگر از قبل دارای پرسونای مخاطب هستید، در این مرحله باید اصلاح کنید و اگر آن را ندارید، باید آن را ایجاد کنید. پرسونای مخاطب شما باید شامل اطلاعات شخصی، سن، جنسیت، وضع درآمد و. باشد. همچنین باید ببینید که مخاطبان شما چه مشکلی دارند و محصول شما چطور به آن ها کمک می کند. تمام این اطلاعات را مکتوب کنید! زیرا پلن دیجیتال مارکتینگ شما کاملاً بر اساس این مورد و اهداف کسب و کارتان است که باید به درستی انجام شود.

 

قدم سوم) نوشتن اهداف SMART

 

یک مسئله واضح است که اگر نقشه راه نداشته باشید، نمی توانید به راحتی آن را طی کنید! در بازاریابی هم دقیقاً به همین شکل است و باید بدانید که قرار است در پایان مسیر به کجا برسید. مقصد شما همان هدف بازاریابی است و اهمیت زیادی دارد. در مراحل قبل شما مخاطبان خود را شناختید و از وضعیت فعلی کسب و کارتان آگاه شدید. SMART به معنای اهدافی خاص، قابل اندازه گیری، قابل دستیابی و به همراه محدودیتی زمانی است. در واقع شما باید همه اهداف خود را به نحوی بنویسید که بتوانید در قالب زمان آن را تکمیل کنید. مثلاً افزایش 15 درصدی فالوورهای اینستاگرام در سه ماه از این نوع اهداف هستند.

 

قدم چهارم) تحلیل تاکتیک های مورد استفاده

 

اکنون که شما اهداف خود را شناختید و موقعیت فعلی را بررسی کردید، زمان آن می رسد که تاکتیک های مورد استفاده برای رسیدن به اهداف را آنالیز کنید. مثلاً باید ببینید کدام کانال های بازاریابی در این مسیر به شما کمک می کنند. سپس تاکتیک های مورد استفاده را بررسی کنید و ببینید که چقدر توانسته اند به شما در این زمینه کمک کند. البته هنگام انتخاب و اجرای تاکتیک ها باید بودجه خود را در نظر بگیرید تا به اندازه بودجه در نظر گرفته شده هزینه کنید.

 

قدم پنجم) تعیین بودجه

 

پیش از آن که بخواهید هر برنامه بازاریابی را اجرا کنید، باید بودجه خود را در نظر بگیرید و مشخص کنید. تاکتیک های شما نیازمند بودجه هستند و باید بودجه ای در نظر بگیرید که بتواند شما را به اهداف خود برساند. در حالی که تاکتیک های خود را می نویسید، باید بودجه تخمینی هم در نظر بگیرید و زمان لازم برای اجرای هر تاکتیک را در نظر بگیرید. این مسئله در KPI دیجیتال مارکتینگ هم اهمیت بسیار زیادی دارد.

 

با پلن دیجیتال مارکتینگ اهداف کسب و کارتان را محقق کنید!

 

پلن دیجیتال مارکتینگ ابزاری است که به شما کمک می کند تا بتوانید مسیر کسب و کارتان را به درستی طی کنید. بدون داشتن پلن دیجیتال مارکتینگ نمی توانید به همه اهداف خود دست پیدا کنید! حتی اگر به برخی اهداف دست پیدا کنید، بودجه و زمان بسیار بیشتری از حد نیاز صرف کرده اید. با داشتن پلن دیجیتال مارکتینگ از هزینه های اضافی صرفه جویی کنید و به اهداف خود زودتر برسید.

 

در این مقاله به بررسی پلن دیجیتال مارکتینگ و نحوه طراحی آن پرداختیم. اگر سوالی دارید، می توانید از طریق بخش نظرات مطرح کنید تا شما را به صورت کامل راهنمایی کنیم.

 



نظرات کاربران

نظر تازه ای ثبت کنید